«
Kilimli Koyu Manzara

Kilimli Koyu Trekking Parkuru

Kilimli Koyu Trekking Parkuru Harita
Kilimli Koyu Trekking Parkuru Harita

Uzun ve yorucu yürüyüş anlamına gelen trekking doğa sporları arasında neredeyse en hafifidir. En önemli özelliği düz bir arazide değil uzun engeller bulunan bir bölge de herhangi bir araç kullanmaksızın yapılmasıdır.

Trekking yapmak isteyen doğa severlerin ihtiyacı olan temel 2 malzeme bulunmaktadır. Bu malzemeler uygun bir yürüyüş ayakkabısı ve orta boy bir sırt çantasıdır. Trekking de malzemeler çok ön planda olmasa da zamanlama, yürüyüş bölgesi, hava şartları ve yürüyüş gibi dış etkenler önemlidir.

Bu yazımızda Kilimli Koyu Trekking Parkurunu tanıtmadan önce doğa yürüyüşü yapmak isteyen kişiler için dikkat etmeleri gereken hususlara, yürüyüş malzemelerinin seçimlerine ve yürüyüş yapanların yanlarına almaları gereken malzemelere değineceğiz.

Doğa Yürüyüşüne Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yürüyen Dağcılar

Doğa yürüyüşüne çıkacak olan kişilerin dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır. Bu hususlar şöyledir,

  • Öncelikle yapılacak doğa yürüyüşünün günü birlik mi yoksa kamp içerisinde yapılacak bir etkinlik olarak mı olacağına karar verilmeli.
  • Doğa yürüyüşüne çıkılmadan en az bir önceki gün ayak tırnaklarının kesildiğinden emin olunmalı. Çünkü uzun yürüyüşler sonrasında ayak parmaklarında tırnak batması problemi yaşanabilmektedir.
  • Seçilecek yürüyüş ayakkabısının güncel numaradan bir numara büyük olması tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra tercih edilen ayakkabının bileği saran, kalın tabanlı bir ayakkabı olması ayak bileklerini koruyacaktır.
  • Doğa yürüyüşüne çıkıldığında kot pantolon ve sıkı penye gibi kıyafet seçimlerinden kaçınılması önerilir. Bu tür kıyafetler yerine yürümeye engel olmayan kadife ya da yünlü pantolonlar ile sentetik üst seçimleri yapılabilir. Pamuk kıyafetler terleme sonucunda uzun süre nemli kalabildiği için tercih edilmemesi önerilmektedir. Kış mevsiminde yapılan yürüyüşler esnasında katmanlama tekniğine göre termal içlikler unutulmamalıdır.
  • Bol miktarda su içilmeli ve aç karnına yürüyüşe başlanmamalıdır.
  • Sırt çantanızda yedek kıyafet, yağmurluk, havlu, su matarası, bere, eldiven, ilk yardım malzemeleri ve baston bulundurulması tavsiye edilir.

Bir Doğa Harikası Kilimli Doğa Yürüyüş Parkuru

Kilimli Koyu

İstanbul’da bir doğa kaçamağı yapmak isteyenlerin uğrak mekânı olan Kilimli Doğa Yürüyüş Parkuru, Ağva ilçesinde bulunmaktadır. Ağva’da bulunan neredeyse bütün oteller Kilimli Parkuruna küçük etkinlikler oluşturmaktadır.

Kilimli Koyu manzarasına sahip olan yürüyüş parkuru yaklaşık olarak 5 kilometre uzunluğundadır. Yürüyüş parkuruna Ağva üzerinden Bucaklı köyüne geçilerek ulaşılmaktadır. Kara Tepe olarak bilinen Kilimli Tepesine ulaşabilmek için ziyaretçilerin Ağva limanından kayığa binerek Yeşilçay Deresini geçmeleri gerekmektedir.

Kayıkçının bıraktığı noktada parkur başlamaktadır. Kıyı boyunca işaret levhalarını takip ederek yürüyüş parkuru tamamlanabilmektedir. Parkur girişinin ücreti en son yapılan ziyaretlerde 1 lira olarak belirlenmiştir. Parkur girişinde alınan ücret dönüş yürüyüşünde alınmamaktadır.

Kilimli Koyu Trekking Parkuru Tamamlanırken Karşılaşılan Tarihi ve Doğal Manzaralar

Yürüyüş parkuru tamamlanırken bir yandan muazzam doğa manzarasının yanı sıra tarihi dokusunu kaybetmemiş alanlara da rastlamak mümkündür.

Bu doğal ve tarihi alanlara değinilecek olursa,

  • Osmanlıya, Hititlere, Friglere ve Romalılara ev sahipliği yapmış bu mekânın tarihi yapısı değişmiş olsa da hala bu medeniyetlerden izlere rastlanmaktadır.
  • Bölge de yapılan kazılar sonucunda Roma tarihine ait bir lahite denk gelinmiştir. Arkeolojik kazılar tamamlanmamış olsa da Ağva bölgesinde eski Roma yerleşkeleri bulunduğu tahmin edilmektedir.
  • Yürüyüş yapan kişilerin yol boyunca mola verebilecekleri birçok mini koylar vardır.
  • Yerleşke içerisinde doğal köprülere, kaya heykellerine ve olağanüstü havuz alanlarına rastlamakta son derece mümkündür.
  • Doğa yürüyüşü esansında kireç yapılı taşların zaman içerisinde aşınması ile oluşan ve toplum arasında Gelin Kayası olarak bilinen bir bölge vardır. Doğal şartlar sonucunda bu Gelin Kayası olarak bilinen yapının bir kısmı zarar görmüştür.
  • Killimli tepesinin başladığı alanda bütün manzaranın 360 derece görünmesi mümkün olan bir restoran bulunmaktadır.

Daha fazlası için gezi kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

    admin Hakkında

    Bir Cevap Yaz

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *