«
Kamp Ateşi

İÇİNDEKİLER

KAMP ATEŞİ

Kamp ateşi,  genellikle şehir dışında ormanlık alanlarda geçici olarak kurduğumuz kamplarda günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak ve hayatımızı kolaylaştırmak için elde ettiğimiz bir ateştir.  Geçici olarak kaldığımız bu yerlerde,  yemek hazırlamak, çay demlemek, ıslak kıyafetlerimizi kurutmak, vahşi hayvan ve böcekleri ortamdan uzaklaştırmak, ısınma ve iletişim  gibi birtakım amaçların yolu kamp ateşinden geçmektedir.

Kamp Ateşi Yakarken

Kamp Ateşi Çeşitleri

Kamp ateşi çeşitleri 3’e ayrılır. Bunlar;

  • YILDIZ ATEŞ: Genellikle etrafında oturmak için tercih edilir. Toplanmış olan  kalın odunlar yıldız şeklinde dizilir ve ateşin çabuk tutuşması için ortasına ince dallar ve malzemeler koyulur.  Bu şekilde düzenli bir ateş elde etmiş oluruz.
  • PİRAMİT ATEŞİ: Piramit ateşi kesinlikle kontrollü bir şekilde yakılmalıdır. Birbirine yakın boyutlardaki odunlar paralel olarak yerleştirilir.  Yerleştirilen bu odunlar üzerine dik gelecek şekilde iki odun daha konulur. Böylece yemek yapmak için istenilen genişlik ve uzunlukta ateş yakmış olunur.
  • TEPE ATEŞİ: Kızıldereli ateşi de denilir.  Odunlar küçük parçalardan büyük parçalara doğru sıralı bir şekilde dizilir. Önce kurumuş yapraklar, ince dallar en son olarak büyük odunlar. Üçgen bir hal aldıktan sonra ateş yakılmaya hazırdır.

Kamp Ateşi Nasıl Yakılır?

Kamp ateşi yakmak için orada daha önce ateş yakılmış bir zeminin olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Daha önce ateş yakılan bir zemin yoksa daire çizip burada ateşi yakabilirsiniz.  Ateş yakmak için kuru çalı çırpıya ihtiyacınız var. Daha sonra ateşin kolay tutuşması için toplanılan bu çalı, çırpı ve odunların hava alabileceği şekilde dizip hazır hale getiriniz.  Ve son olarak ateş yakmak için kibrit veya çakmağa ihtiyacınız var.

Ateş Kutusu

Kamp Ateş Kutusu

Kampta, anında yemek yapmak, su kaynatmak veya çay yapmak gibi durumlarda pratik ve daha güvenli olan ateş kutusunu tercih edebilirsiniz.  Kurulumu oldukça kolaydır. Küçük odun parçaları ve çalılar ile kısa sürede yüksek ateş elde etmek mümkündür. Kolay ve pratik kurulum ile zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Ayrıca hızlı yanan ateş, rüzgarın etkisiyle çabuk köz olur.

Doğa Dostu Bir Kampçı Kamp Ateşi Yakarken Nelere Dikkat Etmeli?

  • Ateş yakacağı yeri iyi seçmeli: Kamp ateşi yakmadan önce seçilen mekanın ateş yakmak için uygun olup olmadığını öğrenmek yararlı olacaktır. Bir diğer önemli husus ise seçilen mekanın rüzgar almayan ve su kaynağına yakın bir yer olmasına özen gösterilmeli. Ayrıca kamp ateşi yakacağınız yerin kamp çadırından 10-12 metre uzak bir yerde olması gerekir. Çünkü çadırlar petrokimya ürünleridir. Sıçrayacak bir kıvılcım ateşi çadırın yanmasına sebep olabilir. Rüzgar yönü çadırdan ateşe doğru olacak şekilde kamp ateşi yakacağınız bölgeyi belirleyin. Kamp ateşi için uygun mekandan sonra uygun zemin de şart. Mümkün olduğunca doğaya az zarar vermek için daha önce ateş yakıldığı belli olan yerlerde ateş yakmakta fayda vardır. Eğer böyle bir yer yoksa bir ateş çemberi elde edilir ateşin etrafı yanmayacak taşlarla çevrelemek gerekir. Ateşin etrafına döşenecek bu taşların dere kenarı gibi suya yakın yerlerden toplanmış taşlar olmamasına özen gösterilmeli. Aksi takdirde ateşin etkisiyle bu taşlar buharlaşıp genleşir ve  taş patlar.
  • Odununu yanında getirmez: Doğa dostu bir kampçı kamp yapacağı yere başka bir bölgeden odun getirmez. Çünkü kamp alanı dışından getirilen odun, çalı ve çırpılar bölgeye uyumsuz böcekleri de beraberinde getirebilir. Bu da ekosistemi olumsuz etkiler. Bunun yerine yakacak odunumuzu kamp yaptığımız alanda ya da yakın çevresinde temin edebiliriz.
  • Yaş ağaçlardan asla odun çıkarmamalı: Ağaçlar ormanların bir parçasıdır. Ağaçların, Erozyonu önleme, diğer canlı ve bitkilere besin ve organik madde sağlama gibi birçok katkısı vardır.  Bu yüzden kamp yapacağımız alanda yaş ağaçlara zarar vermemeye özen göstermeliyiz.  Tamamen kurumuş odun, çalı, çırpıdan faydalanılabilir.  Böylece hem çevreye zarar vermemiş oluruz, hem de yakacağımız ateşin daha iyi bir performansta yanmasını sağlamış oluruz.
  • Çalılık alanlarda ateş yakmamalı: Bir doğasever bilinçli ve sorumluluk sahibi olmalı. Ateş yakmadan önce bulunduğumuz sahayı kontrol etmeli. Daha önce ateş yakılan, ateş çemberinin olduğu yerler tercih edilebilir. Ateş yakılacak alan mümkünse ağaçlara, çalılara en az 2-3 metre mesafede olmalı.   Çalılık olan yerlerde ateş yakmak son derece tehlikelidir. Çünkü çalılık ve dallarla kaplı alanlarda en ufak bir köz bile rüzgarın etkisiyle yangına sebebiyet verebilir. Aynı şekilde ateşten çıkan kıvılcımların da yangına dönüşmesi saniyeler içinde olur.
  • Bölgeyle ilgili sınırlamaları öğrenir: Kampçı, kamp yapacağı yerde bölgenin kendine özgü sınırlamalarını öğrenip, ilgili bekçilerden ya da kamp alanı sorumlularından gerekli izinleri almalıdır.
  • Sorumluluğun kendisinde olduğunu iyi bilir: Sorumluluk sahibi bir kampçı, kamp ateşini doğaya zarar vermeyecek şekilde yakıp, tüm sorumluluğun kendisinde olduğunun bilincinde olmalı. Gerek gündüz gerekse gece kamp ateşi yaktığında tüm sorumluluğun kendisinde olduğunu unutmamalıdır.
  • Ateşin tamamen söndüğünden emin olmalıdır: İyi bir kampçı ateşi söndürmek için tek başına su dökmenin yeterli olmayacağını bilir.  Ateş söndürme işleminin tamamlanması için su dökmenin haricinde, ateş yakılan alanın oksijenle temasını önlemeli.  Bunun için etrafta toprak ya da kumdan faydalanabilir.  Ateş çemberinin etrafını sardığı taşların da soğuduğundan emin olup kül ve benzeri kalıntıları da etrafa saçarak alandan ayrılmak en doğru ateş söndürme işlemidir.

Kampçı keyifli bir kamp yapmak istiyorsa bu hususlara dikkat etmelidir.

Kamp Ateşinde Yemek

KAMP ATEŞİ OLUŞTURURKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN SIRALAMA

  • Kav: Ateşi tutuşturmaya yarayacak en küçük parçalardır. Buna kuru bir ot veya çalı toprağı örnek verilebilir.  Kav oluşturabilecek Malzemeleri örnekleyecek olursak;  Huş ağacı ve çam ağacı gibi kuru gövdeli ağaçlar, kuru bazı mantarlar, kuru yosunlar ( her ağacın veya kayanın altında bulunur) ve kuru bir daldan bıçak yardımıyla elde edilen talaş.
  • Küçük yakacaklar: Bunlar ise ince ve kuru dallardır. 
  • Asıl yanacaklar:  kol büyüklüğündeki büyük dallar örnek verilebilir.
  • Daha büyük yanacaklar: Büyük kütük parçaları

Karlı Bir Bölgede Kamp Ateşi Nasıl Yakılır?

Kamp yapmak dört mevsimde de mümkündür.  Ancak çetin kış şartlarından dolayı kış mevsiminde kampa gitmek, kamp ateşi yakmak diğer mevsimlere göre zor olur haliyle.  Bu soğuk havada bir kamp ateşi yakmak üstünde sıcak bir çay demleyip içmek içinizi ısıtır. Hem hava şartlarından dolayı hem de yakacak malzeme bulma sıkıntısından dolayı biraz sancılı olabilir. Kamp yaptığınız  yer karlı bir bölge ise , ateş yakmak normal şartlara göre bir hayli zor olacaktır.  Öncelikle karlı bölgede ateş yakmak için yakacak kuru malzemeyi bulduysanız; ateş yakacağınız zemini 2-3 kat odun dizerek hazırlayabilirsiniz.

Karlı bir bölgede ateş yakarken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri üstünde kar birikmiş dalların altında ateş yakmaktan kaçınmak.  Yakılan ateşin ısısıyla dallarda buz tutan karlar eriyip ateşinizin üstüne düşecektir.  Bir başka husus ise topladığınız odunlar ıslaksa eğer; yanan ateşinizin etrafına dizip kurumasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde kuruyan odunları ateşinizin üstüne atarak kullanabilirsiniz.

Daha fazlası için kamp hayatı kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

    admin Hakkında

    Bir Cevap Yaz

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

    Yorumlar

    1. Mekan

      Bu site doğa yaşamı ile ilgili harika bilgiler verilmektedir

    2. Ebubekir

      Harika bir anlatılmış her detayına kadar harika …